Na tomto místě se vám pokusíme v základních bodech poradit, jak postupovat při návrhu kuchyně, výběru materiálu, na co byste neměli zapomenout a na co si dát při návrhu kuchyně pozor.
V první řadě by si každý měl ujasnit co od kuchyně očekává, jak často bude vařit, jaké má požadavky na materiál, design, technologie atd.
1. S jakými materiály se můžete na trhu setkat?
Lamino
Hladká rovná dvířka tvoří LTD desky s 2 mm silnou ABS hranou. V nabídce jsou desítky druhů dekorů v různých barvách či texturách dřevin, což umožňuje přizpůsobit barvu kuchyňské linky téměř každému interiéru.
Zákazník ocení příznivou cenu a množství barevných i rozměrových kombinací tohoto provedení. Cenová nabídka laminátových dvířek se pohybuje okolo 8 tis. za běžný metr.
Folie
Dvířka jsou vyrobena z MDF desky, upravena frézováním a následně potažena PVC, PP a PE folií různých imitací dřevin, tak i v UNI barvách.
Výhodou tohoto provedení je možnost frézování různých tvarů, barevná stálost, snadná údržba.
Laminát
Hladká rovná dvířka kuchyní z laminátu tvoří DTD desky s povrchovou úpravou 0,8 mm z laminátu. Vysokotvrdostní laminát nabízí díky svým vlastnostem jako jsou vysoká odolnost, pevnost, snadná omyvatelnost a otěruvzdornost záruku dlouhé životnosti kuchyňských dvířek.
Tento odolný materiál má minimálními nároky na údržbu kuchyně. Další výhodou kuchyně z laminátu je povrch v lesku.
Dýha
Dýha základních běžných dřevin tl. 0,6 mm, lepí se na DTD nebo MDF desky. Vyrábět se mohou z evropských i exotických dřevin.
Charakteristickým rysem jsou hladká dvířka olepená 5 mm silným dřevěným nákližkem, je možná jak svislá, tak vodorovná kresba směru let dřeva i následné lakování polyesterovým lakem.
Masiv
Spárovka z masivního dřeva tloušťky 20 mm. Nejčastěji používaným dřevem je buk, dub, olše, javor, bělený javor, americká třešeň či americký ořech v různých tónech moření.
Lak
Lakovaná MDF deska s povrchovou úpravou matného nebo lesklého polyuretanového laku, barvy lze vybrat ze vzorkovníku RAL nebo NCS.
Akrylát
Dřevotřísková deska je opatřena akrylátovou vrstvou z jedné nebo obou stran s hranou ABS. Jedná se o velmi kvalitní a odolný materiál, který vyniká lesklým vzhledem, stálobarevností a vysokou odolností proti vlhkosti, otěru a UV záření.
Podle čeho tedy vybrat?
Výběr je zcela individuální. V případě, že se zákazník rozhodne pro přírodní materiály musí také počítat s vyšší pořizovací cenou. Pokud ale bude upřednostňovat praktičnost, jakou nabízí hladká dvířka bez profilování v matném provedení nebo dekoru dřevin, sáhne raději po laminu nebo folii. Kdo je zastáncem moderního stylu a lesku, sáhne raději po laku nebo akrylátu.
2. Uspořádání prostoru v kuchyni
V první fázi plánování kuchyně je nutné si ujasnit, jaké spotřebiče budou v kuchyni umístěny, jaké má zákazník požadavky a přání. Dle prostoru, který kuchyně nabízí, si pak s návrhářem upřesní, zda jsou jeho požadavky reálné.
Následně je potřeba pracovat s návrhem tak, aby byla dodržená tři základní centra:
Centrum přípravné
Zde se odehrává veškerá příprava v kuchyni a je tedy potřeba hledět, aby vše bylo co nejpraktičtější.
Výšku pracovní plochy bychom měli uzpůsobit naší výšce ( základní výška pracovní plochy je 86/87 cm – na základě zvolené tloušťky pracovní desky). Pokud jste ovšem vyšší, výška pracovní plochy by se Vám měla přizpůsobovat.
Minimální doporučená délka pracovní plochy by měla být 80 cm.
Lednice a potravinová skříň by měly být v blízkosti přípraveného centra.
Pracovní centrum zahrnuje i skříňky a jejich vnitřní vybavení – měli bychom mít přehledně po ruce vše, co při přípravě jídla potřebujeme (tj. nože, vařečky, prkénka, nádobí, atd.)
Mycí koutek
Tzv. mycí koutek se dnes skládá nejen ze soustavy dřezů, ale i z dalšího vybavení – třeba myčky, bez které si mnohé hospodyňky už ani nedovedou představit vaření. V mycím koutku nesmí chybět odpadkový koš (mnohdy je už integrovaný v systému), navíc se stále populárnějším stávají různé drtiče domácího odpadu a sortéry.
Dřez by měl být umístěn minimálně 30 cm od konců pracovní desky a doporučujeme jej zvýšit. Pokud budete umísťovat dřez pod okno, pamatujte, že by baterie neměla vadit jeho otvírání.
Na trhu jsou ovšem i sklopné baterie vymyšlené přímo pro tento účel (např. od firmy Schock). V kuchyni možná oceníte i baterii bezdotykovou nebo baterie se zabudovanou sprškou.
Do dřezu můžete upevnit i drtič domácího odpadu, který zničí každý organický odpad.
Myčku umístěte vždy do bezprostřední blízkosti dřezu.
Odpadkové koše nacházejí své místo prakticky uschovány v některé ze spodních skříněk. Nejlépe je umístit odpadkový koš do dřezové skříně společně s dalšími věcmi jako jsou čistící prostředky, pomůcky na mytí, lopatka, smetáček apod. Odpadkové koše zvolte dle Vašich dispozic – jednoduchý koš s jednou nádobou splní svoji základní funkci, pro třídění odpadu však doporučujeme sortéry s více nádobami.
Centrum varné
V moderních kuchyních se upouští od používání klasických sporáků a na plné čáře vítězí vestavné spotřebiče. Zabudovaná varná deska nabízí například i tu výhodu, že se nečistoty nehromadí v provozní mezeře, jako tomu bývá právě při používání klasického sporáku.
Troubu pak umísťujeme do úrovně očí (na nich se vyplatí nešetřit, protože mnohé trouby dokáží zastoupit jinak nezbytné mikrovlnky, umějí grilovat, péct na více plechách najednou apod.)
Varná deska nepatří do rohu, ke dveřím nebo na jiná frekventovaná místa. Měla by být umístěná min. 20–30 cm od konců pracovní desky. Její výšku se naopak doporučuje snížit, aby měl kuchař u vaření dobrý přehled. Jestliže se rozhodnete pro umístění varné desky pod okno, nevolte desku plynovou – hrozí nebezpečí sfouknutí plamene průvanem. Pokud máte malé děti, nepodceňujte pořízení bezpečnostní zábrany a pojistek umístěných na spotřebičích.
Zcela běžnou součástí varného koutku by měla být také digestoř. Digestoř můžete zvolit komínovou, podvěsnou nebo výsuvnou zabudovanou ve skřínce – všechny varianty jsou přizpůsobeny pro běžný odtah do komína nebo na uhlíkový filtr. Při výběru digestoře byste měli hledět nejen na design, ale i na výkon a hlučnost odsavače.
3. Bezpečí v kuchyni
V kuchyni je spousta nebezpečných míst, všechna by měla zůstat mimo dosah dětí. Na jejich bezpečnost přitom myslí už sami návrháři kuchyňských linek. Pokud tedy máte doma malé děti a hledáte ideální linku, ptejte se na zabezpečovací zařízení – tzv. bezpečné linky mají různě blokovaná dvířka, takže se do nich nenechavé dětské prstíky jen tak nedostanou, popřípadě obsahují třeba držáky na nože, kdy jsou čepele bezpečně uschované. Spotřebiče pořizujte již pouze s dětskými pojistkami. Trouba by měla mít nejen pojistku proti otevření, ale i dvířka konstruovaná tak, aby teplota na dvířkách nebyla dětem nebezpečná.
4. Světlo
Stejně důležité jako kvalitní pracovní plocha je i osvětlení nad ní.
Nad pracovní plochu se nejlépe hodí lineární led světlo frézovaná do dna skříněk nebo nástavná v lištách, nad dřez pořídíme izolované svítidlo s dvojnásobným krytím a odolné proti vodě, nad varnou desku patří digestoř se zabudovaným zdrojem světla. Další svítidlo umístíme pochopitelně nad jídelní stůl. Sem se preferují svítidla s libovolně nastavitelnou výškou. Všechna svítidla v kuchyni by měla vydávat přirozené neoslnivé světlo, které nebude měnit barvu podávaného pokrmu. Světla lze koupit se zabarvením „studená bílá“, „studená bílá“ a „neutrální bílá“.
Nejsilnější světlo vyžadují místa, kde vykonáváte pracovní činnost nejčastěji – pracovní deska, sporák, dřez, jídelní stůl. Toto lokální neboli funkční osvětlení musí být instalované tak, aby jeho paprsky dopadaly kolmo dolů. Při práci byste totiž neměli sami sobě stínit a současně by vás světlo nemělo oslňovat.
Do rampy se umísťují halogenová bodová světla nebo led bodová světla.
Dále můžete v kuchyni osvětli vnitřní prostor skříněk nebo horní části skříněk a docílit tím velmi efektivního výsledku. Volba takového osvětlení závisí na výšce místnosti, na výmalbě, ale i na nábytku, protože každý materiál a každá barva jinak odrážejí, respektive pohlcují světlo. Do světlé místnosti se používají méně intenzivní zdroje, v prostoru se sytou výmalbou nebo výrazně tmavým nábytkem je tomu naopak. Nasvícením je také možné zdůraznit, nebo potlačit výšku místnosti a vypíchnout zajímavé detaily.
Pro každé osvětlení platí zásada, že do konkrétního prostředí se musí používat svítidla k tomu určená. Také je třeba dodržovat předepsané odstupy od hořlavých látek – v tomto ohledu jsou zejména nebezpečné halogeny, které vydávají hodně tepla. Instalaci osvětlení do prosklených skříněk by stejně jako každou odbornou práci měl provádět pouze profesionál.
5. Pracovní desky
Často se zapomíná na to, že pracovní deska je nejvíce zatěžovanou částí kuchyňské linky. Pokud chcete, aby vám vydržela opravdu dlouho, nešetřete na ní. Deska musí být v prvé řadě voděodolná a dostatečně pevná, aby odolala i mechanické námaze (poškrábání) a rozdílným teplotám.
Deska musí přesahovat spodní nábytek nejméně o dva centimetry, abychom si při práci nohy nepříjemně neotloukali o úchytky, aby případná voda na desce nezatékala do spodních skříněk, a měla by mít zaoblenou nebo zkosenou hranu. Současný trend v oblasti pracovních desek propaguje spíše robustnost, žádné spáry a barevnou shodu s obklady. Výše pracovní desky není striktně daná, uzpůsobte si ji dle vlastní výšky, aby se vám pohodlně vařilo a nemuseli jste se při práci hrbit.
Pracovní desky lze použít ze standardních materiálů – vysokotlaký laminát (postforming) nebo z materiálů, které jsou cenově vyšší ale s delší životností, snadnější údržbou, bezespárové, odolné vůči vodě, teplotě a poškrábání (např. přírodní, umělý či technický kámen).
6. Pár drobností na konec
Při zařizování kuchyně je dobré myslet i na to, jak se vám bude uklízet. Na stěnu se skutečně nehodí tapeta a položit na podlahu koberec s vysokým chlupem je také nesmysl. Lepší je volit takové materiály, které se snadno udržují a čistí. Pro obklady stěn jsou ideální glazované dlaždice, lamino nebo laminátové desky, na zem položte klidně plovoucí podlahu, ale takovou, jenž je odolná proti vlhkosti. „Klasickou“ dlažbou také nic nezkazíte.
Pokud chcete netradiční doplněk do kuchyně, zvolte kov nebo kalené sklo, ale počítejte s vyšší pořizovací cenou.